Растителният протеин от картофите заема ниша във веганското хранене

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Водещият британски доставчик на картофи Branston започва строителството на нов завод на стойност 6 млн. лири за екстракция на картофения протеин. По думите на компанията, заводът ще бъде пръв по своя род във Великобритания. В сътрудничество с учените от B-hive Innovations там ще се внедряват специални технологии за удовлетворяване на растящото търсене на растителни съставки с местен произход, съобщава порталът Agroxxi.

Управляващият директор на подразделението Prepared Foods на компанията Branston Ричард Фел казва: „Болшинството хора знаят за картофеното нишесте и целулозата в картофите, но те не вземат под внимание и високохранителният протеин в тях.

Изследователите от B-hive Innovations проучват тази технология в продължение на няколко години, работейки с групи от академичната и промишлената общност. Те разработват процес на меко извличане и отделяне на високакачественият протеин от картофите. Това означава, че ние имаме потенциал да удовлетворим растящите потребности на производителите на храни от 100% растителен протеин, който не съдържа алергени и то от напълно родно производство”.

В завода ще се преобразува малко ценният картоф във функционален протеин с екологично чист етикет, който може да се използва във вегетарианските и веганските ястия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама