„Светлата част на бизнеса иска ясни правила и ясни стандарти, за да имат предприятията еднакви условия за работа. Това е важно, за да има конкурентноспособност“, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров по време на дискусията “Да! На българската храна”, предаде standartnews.com.
За сериозни сътресения в сектора на млекопреработването говори Димитър Зоров, като посочи: „Негласното мнение на министъра на земеделието е, че има ръст в производството на храни, но ние отчитаме обратното, особено на млечни продукти от мляко“. В противен случай, по думите му, международни компании с дейност в България ще продължат да напускат страната.
Българските производители настояха още за намаляване на ДДС за храните със ставка между 5% и 10%. Необходимо е спешно подпомагане на животновъдството – в момента около 50% от млякото и млечните продукти не са български. Нужно е също да се изработи насока на развитие на сектора, настояват от асоциацията.
Изпускаме срокове
България изпуска срока за екшън плановете, които ще осигурят свободно движение на храни в Европейския съюз и извън него по време на криза и извънредни мерки, каквито се вземат по време на пандемия или друг вид криза. Това алармира Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България по време на дискусията на „Стандарт”. Срокът за представяне на национално становище изтича на 3 май. “Какво се прави по въпроса? Никъде не се обсъжда, никой не ни е викал за консултации”, каза Кукушева.