Всяка шеста ферма в Швейцария е органична, а продажбата на органични храни през 2020 г стига 19%. Делът на пазара на биопродукти се увеличава до 10,8%
„Тенденцията към увеличение на потреблението на органични продукти постоянно расте в продължение на много години. Пандемията от коронавирус даде на това развитие допълнителен импулс, а също така показа, че ако хората имат избор, те ще купуват и потребяват много повече органични продукти” – пояснява президентът на Bio-Suisse Урс Брандли, съобщава www.lid.ch.
Bio Suisse се явява основна организация на органичното селско стопанство в Швейцария. Тази организация обединява 32 асоциации на фермери, които се занимават с биопроизводство, а също така и научно-изследователският институт за органично селско стопанство FiBL.
През миналата година швейцарците са купили екологично чисти продукти за повече от 3,8 млрд. франка, през 2019 г – само за 3,2 млрд. франка. Делът на органичния пазар сега е около 10,8%, което е с 0,4% повече, отколкото в предишната година.
Най-голям пазарен дял заема органичните яйца (28,9%), както и хлябът (26,2%) и зеленчуците (23,9%).
В Швейцария всяка шеста ферма се отнася към органичното производство, тяхното количество се умножава. През 2020 г най-голям ръст е отбелязан в кантона Берн, където се появяват 36 нови органични ферми.
Докато органичните продукти имат постоянно място в разносната търговия, те са малко представени в сферата на общественото хранене. Bio Suisse иска да реши този проблем и да се съсредоточат върху общественото хранене, в които делът на органичните продукти трябва да бъде увеличен.