Каква е слуката на рибарите от началото на декември?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Зарганът имаше съвсем достойно представяне през тази есен по Черноморието, за разлика от люшкането и моментните изяви на други обичани и търсени морски риби. По някоя и друга бройка се хващаше дори в началото на декември, като по­следните за сезона заргани бяха преобладаващо едри. За сполучлив риболов съобщаваха рибари предимно по Се­верното Черноморие – с вездесъщата въдица с бомбарда и морски червей за стръв. В мрежите на професионалните рибари влизат чернокоп, сафрид и барбун, предаде НЛРС.

Риболов в язовирите

Най-упоритите шаранджии замятаха въдици до послед­но на яз. “Ивайловград”, до трайното застудяване през миналата седмица. Сега най-реална цел остава бялата риба и именно към нея е насочено вниманието на рибарите. Все още влизат с лод­ки, като залагат на джигов риболов. От брега също може да се опитва, но с въдици на жива рибка. Костурите са с по-скромна популация и не си струва да се търсят целена­сочено, както по други родопски язовири.
Платиката остана единствената риба в язовир “Горни Дъбник”, с която ставаше приятна занимавка дори в дните от най-късната есен. Последните вести са за доста по-скромен риболов и то предимно с фидерни въдици, но това е съвсем в реда на нещата. Зимата леко подрани с преминалата снежна вълна и времето на язовирния риболов приключва, поне този в открити води.

Речен риболов

Някой неголям кефал може и да се прилъже, колкото да се спаси капото, но като цяло маловодна Янтра раз­очарова рибарите от доста време насам по утвърдените като дашни места в Горнооряховско и Беленско. По-силен риболов става на река Росица при с. Ресен. По корекциите хващаха щуки, само че при рязкото спадане на нощните температури през миналата седмица тези заблатени во­доеми започнаха да замръзват.

Валежите на югозапад бяха незначителни и не повлияха съществено на водния дебит на Струма. Реката си остана малка и прекалено бистра, а това предопределя и поведе­нието на рибите. Ловят се скобари и кефали, но са много капризни и плашливи, което изключва силни серии. По- скоро се хващат единични риби и то след върховни усилия и постоянство. Скобарите – на троха, кефалите – на бели червеи.

И по река Места обстановката е сходна – тече маловодна и избистрена, но въпреки това има вести за раздвижване на ед­рите скобари и кефали, с които се прочу през миналата зима. Местни майстори се похвалиха с добър улов в района на с. Белица. Мряната обаче се оттегли окончателно.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА