Вземат нови проби на царевицата в Плевен заради мора на пчелите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Изследваните досега проби не доказват връзка между използваните ПРЗ и смъртността на пчелите

В момента се вземат втори растителни проби при поникването на царевицата, за да продължи установяването на сходство между активните вещества, които могат да са причинители на процеса на умиране на пчелите в Плевен. Докато не излязат тези проби, МЗХГ не може да даде категорично становище. Това съобщи днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос от депутат по време на парламентарен контрол.

Съвпадение на активните вещества е открито само в 1 от пробите

2019, американски гнилец, Agrozona.bgПри 5-те проби, които са взети след подадения сигнал за мор на пчелите, само при  една от тях се установяват еднакви активни вещества в пчелната и в растителната проба. При останалите 4 не са открити съвпадения. Резултатите показват още, че и при двата вида проби има остатъци от биоциди за дезинфекция.

Взетите към момента проби, без последните от царевицата, чиито резултати още не са готови, не могат да докажат причинно-следствените връзки между използваните препарати за растителна защита и смъртността на пчелите, съобщи Танева. „Очакваме и последните резултати, с което ще приключим финално случая и ще обявим цялата информация от изследванията на сайта на МЗХГ и БАБХ.“, коментира още тя.

По отношение на кръстосано съответствие не са установени нарушения. Процедурата по уведомяване също спазена. „В случая, при който има установено ползване на неразрешен препарати ще бъде наложена санкция и ще бъде отнета субсидията на производителя“, добави Танева.

За 2019 г. са били установени 32 нарушения при подадени 102 сигнала за подмор на пчелите

През 2019 година МЗХГ е получило 102 сигнала за нарушения. Установени са 32 такива и са издадени 24 наказателни постановления.

За 2020 г.,  към днешна дата има 27 подадени сигнали и  8 установени нарушения, като са издадени и 2 наказателни постановления за по 1500 лв.

Напомняме, че анализите на пчелите до момента са показали още, че по- голямата част от тях са били заразени с паразитната болест нозематоза, което е и предполагаемата към момента причина за причинената смъртност.

 

Повече по темата четете тук:

Само в 1 от пробите на пчелите в Плевенско има открити активни вещества

Половината от умрелите пчели в Плевен били с нозематоза

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА