Rabobank: Цената на млякото се повишава на глобалните пазари, възстановяването предстои

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Глобалният пазар на млечни продукти се развива по-добре от очакваното, въпреки затрудненията свързани с пандемията. Цената на млякото се повишава, но все още предстои възстановяване, според анализаторите на Rabobank.

Въпреки че глобалните ограничения на търговията свързани с COVID-19 вече са облекчени, продажбите на хранителни услуги се възстановяват и цените на млечните продукти се повишават, но Rabobank предупреждава, че през второто тримесечие на 2020 г. все още е твърде рано да се оцени потенциалът на световния млечен пазар.

Rabobank прогнозира годишен ръст с 1% на производството в страните от световната млечна седморка: САЩ, ЕС, Бразилия, Аржентина, Уругвай, Нова Зеландия и Австралия през втората половина на 2020 г. и с 0,9 % на годишна база през първата половина на 2021 г.

„Твърде рано е да се смята за истинско крехкото възстановяване на цените на млякото и млечните продукти в северното полукълбо в началото на второто тримесечие на 2020 г., според Майкъл Харви, старши анализатор на пазара за млечни продукти. „На път сме към възстановяването, но все още не сме извън опасност“, коментира той.

Слабо търсене в Юго-Източна Азия

Анализаторите от Rabobank очакват свиване на търсенето в Юго-Източна Азия, която се очаква да бъде основен пазар, както и спад в китайския внос, което ще доведе до излишък на млякото и ще допринесе за по-големи количества на склад през втората половина на 2020 г. Тези фактори ще дърпат надолу цената на млечните продукти в идните месеци.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА