Как реагираха големите фермерски лобита в ЕС на новата многогодишна финансова рамка

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

 

Големите фермерски лобита и заинтересованите страни в ЕС изразиха мнения относно предложението на Европейската комисия (ЕК) за преработена Многогодишна финансова рамка 2021-2027 и за новия инструмент за възстановяване “ЕС за следващо поколение“, предаде Министерство на земеделие, храните и горите.

доставки, изявление, Agrozona.bgВ изявление относно преработената Многогодишна финансова рамка (МФР) 2021-2027 г. и Новия инструмент за възстановяване, Копа-Кожека подчерта, че планът за възстановяване трябва да бъде отправна точка за реалността след пандемията от COVID-19 и да следва общия и координиран подход, основан на принципите на солидарност, разбиране и гъвкавост. Когато става въпрос за селско и горското стопанство, всички необходими инструменти трябва да бъдат приложени- от безвъзмездни средства до заеми и финансови инструменти, за да се стимулира така необходимата инвестиционна подкрепа за възстановяване на сектора. Копа-Кожека приветства изместването на фокуса върху сближаването, инвестициите, изследванията, дигитализацията, уменията и диверсификацията.

Президентът на Копа приветства увеличението от 15 млрд. евро за Развитие на селските райони като „първа положителна стъпка“, но изрази разочарование по отношение на  разпределените суми по ОСП в преразгледаното предложение за МФР. Той подчерта, че намаляването на директната подкрепа в период, в който се оказва толкова силен натиск и се отправят завишени изисквания към земеделските производители, е просто неприемливо. От друга страна, президентът на Кожека настоя, че сега има нужда от силен ЕС повече от всякога, със същата финансова подкрепа, като настоящата МФР.

Президентът на Европейската Асоциацията за Биогаз (ЕБА)  заяви, че обхватът на производството на възобновяеми газове, заедно с разгръщането на други възобновяеми източници, се нуждае от всички необходими инвестиции и финансови инструменти, за да продължи своя път, в името на постигането на общата цел.

BirdLife Europe подчерта, че „допълнителният чек за почти 24 млрд. евро“ (4 млрд. евро допълнително за 1 -ви стълб ОСП и 5 млрд. евро за 2 -ри стълб, както и още 15 млрд. евро за Развитие на селските райони от NextGeneration EU) за околна среда по ОСП е най-лошата от прогнозите. От BirdLife Europe зададоха въпроса „къде са 20 млрд. евро годишно обещани миналата седмица за опазване на околната среда?”

Грийнпийс  призова ЕК да “бракува ОСП за здравословно възстановяване” и “да я замени със система, която харчи публични средства въз основа на генерираните от фермерите обществени блага.”

Световният фонд за природата (WWF ) критикува усилията на ЕК да направи „Зелената сделка“ „двигателят“ на икономическото възстановяване, като заявява че „половината двигател все още липсва (по-специално инвестиции в природен капитал)… така че това възстановяване изглежда спряно. ”

Ферма Европа (Farm Europe) отбелязва, че ЕК „просто поддържа предложението си от миналия февруари“, което представлява „драстичен спад от 12%. Те изчисляват, че планът поддържа 1- ви стълб и представлява намаление на 2- ри Стълб с 6%. Добавянето на 16,48 млрд. евро в рамките на Възстановителния пакет за 2 -ри стълб (изразена в текущи цени), “е много далеч от компенсиране на бюджетните съкращения, направени в постоянни евро”. Цялостното предложение „не предлага никаква реална перспектива и Комисията планира да постави „допълнителни ограниченията за индустрията, без в крайна сметка да й се даде възможност да инвестира масово, за да се подобрят икономическите и екологичните резултати. Резултатът ще бъде „по-малък доход и капацитет за инвестиране в бъдеще“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА