В сезона на листните въшки: 5 начина за справянето с тях

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Листните въшки се заселват на различни култури. Те могат да се срещнат както на зеленчуците в градината, така и на овощните видове, и на цвятята вкъщи. Има повече от 4 хиляди вида листни въшки, от които около ¼ могат да се срещнат на нашия континент. Насекомите от тази група имат нестихващ апетит и могат да пренесат опасни вируси или пък със заселването си да доведат до различни аномалии в развитието на гостоприемника. Размножават се бързо и могат да превземат растението много бързо. Колониите от насекоми могат да нанесат сериозни щети върху реколтата, както и върху самите растения. Сред най-добрите им гостоприемници на краставици, зееле, тиквени култури, бобови видове, както и различни декоративни цветя. Ако искате да намалите употребата на инсектициди и отровни препарати, заложете на народните средства. Ето пет от най-добрите рецепти за справяне с листните въшки:

  • Сапунен разтвор: за приготвянето на сапунен разтвор вземете 1 литър вода и добавете в него 4-5 супени лъжици миещо средство за съдове, прах за пране, течен или домашен сапун. Най-добре е да използвате сапун, който няма много силна миризма, тъй като това пък може да провокира появата на още вредители. Можете да използвате и катранен сапун. Той ще гони листните въшки и само с аромата си. За приготвянето на разтвор вземете 100 г сапун на 10 литра вода и оставете да се разтвори добре.
  • Сапунено-соден разтвор: този вид разтвор също ще ви е от полза срещу листните въшки. На 1 литър топла вода трябва да прибавите ¼ калъп домашен сапун, който предварително сте рендосали, и 1 супена лъжица калцинирана сода. В този случай сапунът се използва като прилепител. Ако използвате само содата, то тя лесно може да се измие, ако вали дъжд.
  • Тютюнева настойка: за настойката трябва да осигурите 1 чаша наситнен тюнюн, който можете да вземете и от цигари. Това количество тютюн трябва да се свари с 5 литра вода, след което се оставя за 24 часа да кисне и се прецежда. Концентратът, който ще се получи, може да се използва седмица преди прибиране на реколтата.
  • Люти настойки: листните въшки не понасят лютото. Затова можете да ги прогоните с различни растителни настойки и разтвори на люти вещества – хрян, чесън, люти чушки и др. За настойка с люти чушки вземете 1-2 лют чушлета, нарежете ги на ситно и ги залейте с литър гореща вода, като ги оставите да се накиснат за няколко часа. Чесновата настойка пък се прави от голяма глава чесън, която се смачква и се запарва с литър гореща вода. За прилепител се добавят 1-2 супени лъжици сапун и също толкова олио. От хрян можете да си направите настойка от корени и листа хрян, които се наситняват и с тях се пълни съд до 1/3 от обема му. След това то се пълни догоре с кипяща вода. Оставя се за 24 часа да се накисне и след това разтворът се използва.
  • Лук срещу листни въшки: лукът също се бори успешно с листните въшки. За тази цел ви трябва кромид лук – около 30-40 г, който е добре наситнен. Можете да добавите в съда и лукови люспи. Залейте с литър вода и оставете настойката да кисне поне 5-6 часа. Преди използването се прецежда, добавя се 1 супена лъжица домашен сапун.
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА