Как да изберете качествено агнешко месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

6 полезни съвета, които няма да ви подведат

Агнешкото месо е любим продукт за Великден и Гергьовден, но как да познаете прясното и младото месо така, че да не развалите трапезата и празника си. Овнешкото месо (от животни от 1 до 3 години) има ярък червен цвят, отличава се с различно количество мазнина и наситени вкусови свойства.

Шилешкото месо (от животни от 3 месец до 1 година) има нежна консистенция, малко количество бяла мазнина и светлочервен цвят.

Агнешкото месо (от животни от 1 до 3 месеца) е най-нежното. В него практически не трябва да има мазнина, а цветът може да бъде от светлорозов до светлочервен оттенък.

 

Какво месо да купувате:

  • Колкото е по-бяла мазнина, толкова по-младо е животното, от което е добита. Цветът на месото трябва да е максимално равномерен;
  • Един от главните критерии за добро агнешко месо се явява еластичността на мръвките – при натиск то трябва да върне веднага формата си;
  • Ароматът на агнешкото месо трябва да бъде приятен и наситен;
  • Доброто агнешко месо винаги има едрозърнеста консистенция;
  • Мазнината на качественото агнешко месо трябва да е в минимално количество, като върху мръвката се забелязват само тънки пластове от нея;
  • Повърхността на агнешкото месо трябва да е блестяща и леко влажна.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама