6 полезни съвета, които няма да ви подведат
Агнешкото месо е любим продукт за Великден и Гергьовден, но как да познаете прясното и младото месо така, че да не развалите трапезата и празника си. Овнешкото месо (от животни от 1 до 3 години) има ярък червен цвят, отличава се с различно количество мазнина и наситени вкусови свойства.
Шилешкото месо (от животни от 3 месец до 1 година) има нежна консистенция, малко количество бяла мазнина и светлочервен цвят.
Агнешкото месо (от животни от 1 до 3 месеца) е най-нежното. В него практически не трябва да има мазнина, а цветът може да бъде от светлорозов до светлочервен оттенък.
Какво месо да купувате:
- Колкото е по-бяла мазнина, толкова по-младо е животното, от което е добита. Цветът на месото трябва да е максимално равномерен;
- Един от главните критерии за добро агнешко месо се явява еластичността на мръвките – при натиск то трябва да върне веднага формата си;
- Ароматът на агнешкото месо трябва да бъде приятен и наситен;
- Доброто агнешко месо винаги има едрозърнеста консистенция;
- Мазнината на качественото агнешко месо трябва да е в минимално количество, като върху мръвката се забелязват само тънки пластове от нея;
- Повърхността на агнешкото месо трябва да е блестяща и леко влажна.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ