Организаторите на фермерски пазари настояват отново да продават на открито

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Предлагат промени, за да гарантират спазването на изискванията за опазване на здравето и сигурността на производителите и потребителите в условията на извънредната ситуация

Фермерските пазари, които свързват пряко семейни ферми и малки производители на храни искат да бъде възстановено тяхното организиране. В писмо до министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и до кмета на София Йорданка Фандъкова те предлагат преразглеждане на прекратяването на фермерските пазари на открито, наложено със заповед на кмета на София от 13 март.

Участниците във фермерските пазари са български производители – фермери и занаятчии, регистрирани по Закона за храните и Наредба №3. Търговци и прекупвачи на храни не се допускат за участие, което гарантира най-прекия път на храната: от производителя – директно до потребителя. Всички тези производители – общо около 100- вече имат утвърден производствен график, технологии и клиенти, адаптирани според деня на фермерския пазар, в който участват. С прекъсването на фермерските пазари този процес е силно затруднен. Производителите на пресни зеленчуци са затруднени с реализацията на продукцията си. Тези, които имат животни и преработват собственото мляко в млечни продукти, също изпитват трудности. Съществува риск съвсем скоро производителите да започнат да изхвърлят своята продукция, което е недопустимо. В същото време расте и ще продължава да расте търсенето на храна, особено на качествена храна, посочват организаторите.

„Необходимо е да се възстанови възможно най-късата верига на доставки на местни, български храни до потребителите в големите градове. При пълно спазване на изискванията за дистанция между продавачите и потребителите, гарантиране на повишени мерки за лична хигиена и дезинфекция, както и всички предложени мерки от кризисния щаб“, пишат организаторите на фермерските пазари.

Според тяхно проучване на ситуацията с фермерските пазари в други страни от ЕС, с които си партнират, ситуацията е много динамична и се променя всеки ден. Само в Хърватска, Чехия и Ирландия са затворени пазарите. Във Франция бяха затворени миналата седмица, но вече на много места, включително в Париж се отварят отново. В Гърция, Словения, Германия, Австрия, Белгия част от фермерските пазари работят. В Испания и Италия има общини, в които фермерските пазари работят, но и такива, в които по преценка на кметовете фермерските пазари са затворени. Има и такива, които затварят по икономически причини – заради ограничението за движение на хора броя на клиентите не е достатъчен за да покрие разходите на производителите за участие.

Фермерските пазари, сред които и Фермерският фестивал „Произведено във фермата“, са разработили мерки, които да гарантират спазването на санитарно-хигиенните изисквания във връзка със здравето и сигурността на производителите и потребителите в условията на извънредната ситуация. Пример за такива са задължителната дистанция между отделните производители, както и между клиентите; прекратяване на дегустации и демонстрации; мерки за лична хигиена от страна на производителите; регулярно почистване и дезинфекция на маси, инвентари и оборудване; поощряване и подпомагане на големи доставки до клиентите и други.

Организаторите на фермерските пазари имат готовност да обсъдят мерки, разписани за всеки пазар поотделно, които да са съобразени с характера на мястото, например мерките на пазар „Римска стена“ ще бъдат различни от мерките на „Произведено във Фермата“ на тротоара през сградата на МЗХГ. Вижте предложенията им.

Писмото е подписано от представители на трите организации, които организират фермерски пазари: Кооперация „Хранкооп“ , Фондация БИОСЕЛЕНА и Фондация LocalFood.bg.

Още по темата:

Дезинфектанти предпазват гостите на фермерския пазар пред МЗХГ срещу коронавируса

Всяка вечер дезинфекцират два ключови пазара в столицата

Организатори на фермерски пазари предлагат мерки, за да не спират работа

Половината от картофите на пазара родни, краставиците – едва 1/3

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА