Температурата, почвата и условията могат да причинят много трудности
Производството на разсади е една от основните задачи в края на зимата. Често се случва ситуация, при която сте си купили семена от уж доказани производители и търговци, а резултатът от покълването им е неуспешен. Причините за подобно явление могат да бъдат много. Първата от тях може да е недостатъчно влага в почвата на посева. В този случай кълновете спират растежа си. Почвата, в която са засети семената, трябва да е влажна, но е и мокра.
Нарушение в топлинния режим може също да спре развитието на семената. Ако те могат да покълнат при температура от 21 градуса, а температурата на почвата е 16-17 градуса, то кълновете спиирт растежа си и се появяват 5-10 дни по-късно от предвиденото.
Киселинността на почвата също може да причини липса на поници. Ако почвата е с несвойствена реакция за определения вид, то и неговите семена ще се развиват бавно в нея.
Неправилното засяване на семената е също сред причините за непокълването им. Ако семената трябва да се настанят на повърхността на почвата, а вие сте ги зарили в земята, то скоро няма да видите млади растения.
Някои семена трябва да се стратифицират преди засяването, като се обработят в хладилник или пък се поставят в почвата преди зимата. Така покълването им ще е по-дружно. Пропуснете ли тази процедура, можете да чакате реколта на следващата година.
Семената може да не покълнат и поради преовлажняване на субстрата. Излишната влага влияе пагубно на пониците на едногодишните растения, тъй като покълналите семена не могат да получат нужното им количество кислород.
Колко да ги съхранявате
Култура Срок на съхранение, години
Домати 5-6
Патладжани 3-4
Чушки 3-5
Краставици 6-8
Цветно зеле 3-5
Белокочанно зеле 3-4
Патисони 6-8
Тиква 4-5
Целина 1-2
Босилек 4-5
Копър 2-3