Спада конкурентоспособността в млечния сектор

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Продължава да се понижава конкурентоспособността в млечния сектор у нас. Това показва изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Преди 10 години, Обобщеният индекс на конкурентоспособността е
около 0,6, което се квалифицира като висока конкурентоспособност на човек от населението, докато през 2018 и 2019 г. се очакват равнища около 0,5. Това се обяснява с продължаващия спад в производството, уточняват експертите от САРА.
По данни на МЗГХ, през 2018 г., биологичното производство при млечното животновъдство продължава да заема малък дял. Говедата отглеждани по биологичен начин се увеличават с 959 глави до 11 359 , докато овцете намаляват с 2 323 глави до 23 636, което е продължение на тенденция от 2017 г. Произведени по биологичен път са: 5 280 т сурово мляко; 5,7 т сметана; 10,5 т масло и 244 т сирене.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА