Стартира кампанията по прибирането на шафрановия минзухар в Кърджалийско и стотици декари в региона са обагрени в лилаво. Производителите в региона вече са 45, докато в началото, когато с тази култура са се занимавали едва 15 фамилии.
“Едно семейство, което преди се е занимавало с 4-5 декара тютюн, е изкарвал по 8000 – 10 000 лева. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи. Работата за шафрана е един месец, докато за тютюна е от март от края на декември”, обясни Хасан Тахиров, който е производител и председател на Националната асоциация за производство на шафран, пред БНР. По думите му търсенето на шафран на световния пазар е много голямо. При добро време прибирането на реколтата продължава до края на ноември.
В района на Кърджали, където преди години бяха засети първите в страната количества с шафранов минзухар, се очаква двойно по-висок ръст на производството. Увеличени са и площите с тази култура. Интерес към нея има вече и в райони, известни с традиционния тютюн.
“Тази година сключихме договор с Китай – за готовия продукт, за шафранови луковици, за чайове”, съобщи още Тахиров.
Амбицията е до края на годината България да има над 100 свои продукта от шафранов минзухар. У нас вече се произвеждат чай, бисквити и напитки. Според резултатите от дадените в международни лаборатории проби произведеният у нас шафран е с най-високо качество.
Четете още: Рекордна реколта от шафран добиват стопани заради сушата
Сега е моментът: Шафранът се сади преди първите големи студове