9 модни тенденции в храните за 2020 година

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Пригответе се да кажете „да“ на екологичното хранене, което ще бъде акцент през следващата година. На ресторантите и кафенетата ще им се наложи да преразгледат отношението си към безалкохолните аперативи, обичайното скучно детско меню ще се промени, а много от родителите по света ще погледнат по нов начин на западноафриканската кухня. Американската мрежа Whole Foods Market,  публикува своя списък с тенденции в храните за 2020 г. Вижте какво предлагат експертите.

Акцент върху регенеративното земеделие

Регенеративното земеделие е интегриран подход за отглеждане на зеленчуци, плодове и култури, както и за провеждане на селскостопански дейности без използване на пестициди, изкуствени (химически) торове, което стимулира естественото възстановяване на почвите, повишава биоразнообразието и ефективното използване на прясна вода, което води до подобряването на благосъстоянието на тези, които се занимават с растениевъдство и животновъдство. Регенеративното земеделие стана моден израз през 2019 г. Земеделските производители, учените и потребителите продължават да обръщат внимание на това как да помогнат на обществото да се бори с изменението на климата и да използва добре хранителните ресурси. Очаква се скок в появата на нови марки, използващи регенеративни методи на отглеждане.

Преосмисляне на детското меню

За преосмисляне на детското меню допринасят милениалите (младите хора от поколението Милениум). Те вече отглеждат своите деца и допринасят за тази тенденция. Такива родители не делят ястията и продуктите за деца и за възрастни, и често хранят наследниците си със същата храна, която самите те ядат. Следователно класическото детско меню е нещо от миналото: например в него ще се появят пръчици от сьомга, органични пилешки филета и макаронени изделия, направени от алтернативно брашно. Децата от това поколение смело ядат пица, рула и други ястия, което не беше характерно за другите поколения.

Безалкохолните аперитиви стават модерни

Все повече хора се отказват от алкохола по време на срещи с приятели и на партита. Затова в коктейлните картички се появяват нови имена на безалкохолни напитки. Сега обикновеният човек не трябва да се притеснява от имена като mocktails, zero-proof или spirit-free. Вече се появяват пенливи напитки с хмел, безалкохолни алтернативи на класически напитки,  например, изкуствен джин, както и голям брой коктейли. Тази тенденция обхваща не само кафенета и ресторанти, но също така вече се промъква в специализираните магазини, продаващи алкохол.

Всичко може да се намаже

Популярността на веганската храна не подминава производителите на масло. Алтернативите на обичайното краве масло печелят сърцата на все повече и повече потребители. Говорим например за масло от ядки и семена, масло от нахут, масло от макадамия, масло от семена от диня. Също така клиентите на кафенета, ресторанти и супермаркети ще започнат да отказват палмово масло. Производството на този вид масло причинява огромни щети на биоразнообразието в Югоизточна Азия, например, това е проблемът с обезлесяването и заплахата за съществуването на орангутани, слонове, носорози на островите Борнео и Суматра.

Нови видове брашно

Традиционното пшенично брашно се заменя с бадемово, кокосово или дори бананово брашно. Тази тенденция се отнася не само до готовите продукти от брашно, но и до използването му в чипс и крекери. Все повече купувачи избират закуски, направени от алтернативни видове брашно.

Соята не е единственият източник на растителни протеини

Соята е лидер по съдържание на растителни протеини, но все повече потребители започват да търсят други опции. Поради хранителни алергии или спазване на здравословна диета, преминават към други бобови култури или авокадо. Тази тенденция ще продължи и соята и соевите продукти постепенно ще загубят първенството си сред веганите.

Търсенето на растително месоизкуствено месо, пазар, Agrozona.bg

Популярността на изкуственото месо расте. Веригите за бързо хранене не само ще продават алтернативни кюфтета, но и ще експериментират с количеството месо. Пропорцията месо:зеленчуци ще се движи в посока на втората.

Рафинираната захар губи фенове

Сиропите, приготвени от плодове, кокос, сладък картоф и фурми, ще продължат да „дискриминират“ познатата рафинирана захар. Те ще се използват не само от производителите на печива и други продукти, но и самите купувачи ще предпочетат тези подсладители в домашните си кухни.

Вкусът на западноафриканската кухня

Западноафриканската кухня включва широка гама от продукти и е обща за 16 държави. Историята на тази кухня и нейните рецепти се развиват през вековете, съчетавайки различни култури, включително арабски, португалски, френски и местни традиции. Ето някои съставки: баобаб, бамя, фонио, ямс и просо, както и суперхрани като моринга и листа от тамаринд. Това разнообразие от вкусове вече се предлага на много места по света, някой от продуктите може да се срещнат и у нас.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА