Цената на олиото върви нагоре

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

През изминалата седмица средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в по-малките магазини са без промяна спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети се повишава.

На тържищата в страната слънчогледовото олио се предлага на цени от 1,64 лв./литър (Хасково) до 2,15 лв./литър (Благоевград). В шест области се наблюдават разнопосочни ценови изменения на седмична база, в границите от -11,1% (Сливен) до +7,7% (Пловдив), които се компенсират и средната цена на едро за страната се задържа на ниво от 1,94 лв./литър.

Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 2,15 лв./литър (Добрич) до 2,69 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В сравнение с предходната седмица, в дванадесет области продуктът поскъпва с между 3,1% и 8,9% (най-чувствително в Разград), а в други три – поевтинява в рамките на 1,6% – 2,3% (Пловдив). Това води до повишение на средната цена за страната в големите супермаркети с 2,6% на седмична база, до 2,40 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) олиото се търгува на цени от 2,14 лв./литър (Добрич) до 2,57 лв./литър (Стара Загора). Седмични изменения на цените се наблюдават в четири области – понижение с по 1,9% в Перник и София и повишение с по 2,1% в Кърджали и Хасково, които не се отразяват на средната цена за страната и тя остава 2,36 лв./литър.

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,04 лв./литър над тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,41 лв./литър в Благоевград и Кюстендил. В единадесет области продуктът се търгува с до 0,23 лв./литър (Стара Загора) по-евтино в ГТВ отколкото в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,46 лв./литър за големите супермаркети и 0,42 лв./литър за по-малките магазини. По области, разликата достига до 0,74 лв./литър за ГТВ във Враца и до 0,84 лв./литър за ДТО в Хасково.

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА