Над 120 майстори-готвачи ще участват за Националната кулинарна купа 2019

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
3 Минути

Над 120 майстори ще покажат своите умения днес и утре в Международен панаир Пловдив на турнирите за Националната кулинарна купа 2019. Най- голямото състезание за топготвачи в България.

По време на надпреварата ще има много предизвикателства за участниците. За първи път тази година ще бъде включена дисциплината „Нов почит на българската кухня“, в която състезателите ще трябва да приготвят ястия от ориз в гювеч.

Най-оспорвани са битките за титлите „Най-добър кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“. При тях отборите ще трябва да приготвят предястие от патешко филе, основно ястие с червено месо и десерт от сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор. За индивидуалните състезатели предизвикателството ще бъде приготвянето на рибно предястие, както и основно от червено месо.

Вторият кръг от състезанието се казва „Черна кутия“, тъй като участниците ще получат продуктите, с които трябва да готвят, в затворен кашон на самия старт. Те ще имат право само на 15 минути да измислят рецепта и 90 минути, за да представят на журито тристепенно меню.

В категорията за най- добър сладкар участниците трябва да направят сватбена торта на тема „Лавандула и люляк“. Претендентите ще трябва да минат през четири тура, сред които са изработване на шоколадова скулптура на тема „Опазване на околната среда“, а също така и направа на веган десерти.

На тазгодишното 12-ото издание на Националната кулинарна купа отново ще присъства и атрактивният шампионат за пица с дисциплините „Новита“ и „Класика“. И при двете важно правило е, че разточването на тестото задължително трябва да бъде ръчно.

Победител в раздел „Паста“ ще стане майсторът, който предложи най-креативната рецепта за затворен пресен продукт. Силна конкуренция се очаква и в индивидуалната категория „Телешко“, където на участниците ще бъдат предоставени котлет, бон филе, рибай и момици, за да направят своите вкусни изненади.

Основен акцент в Национална кулинарна купа на България 2019 ще е Панорама на професионалното образование. Ще се проведат състезания в категориите „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар/сладкар” и „Най-добър млад сервитьор“. Ястията ще бъдат презентирани на български и на  един чужд език по избор като тази част е под егидата на Министерството на образованието и науката.

Победителите ще бъдат обявени на 20 април 2019г. по време на официалното награждаване в края на състезанието. Отличените категории ще бъдат „Пицар на България“; „Българска кухня нов прочит“; „Телешко за купата на Ростар“; „Паста за купата на Делита Трейд“; „Сладкар на България“; „Кулинарен отбор на България“ и „Готвач на България“

Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи, а партньори на форума са Асоциацията на сомелиерите и Българската асоциация на барманите.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама