Световна премиера на италианско суши в изложбата „Фудтех 2019“

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

Първото в света италианско суши прави своята премиера на Международната изложба „Фудтех 2019“ в Пловдив. Това обявиха от българо-италанската компания производител по време на церемонията за награждаване на победителите в Конкурса за иновации на изложението за хранителната индустрия. Фирмата получи приз за оризови топки със зеленчукови и месни добавки.

Българска медовина розе и линия италиански продукти от кактус са големите победители в Конкурса за иновации на „Фудтех 2019“, които бяха удостоени със специален плакет. Освен тях комисията отличи кози суджук с три вида трюфели, който е световна новост от наш майстор кулинар.

Сред наградените вкусотии, предлагани от български изложители, са още пълнени свински гърди, сок от ябълка и роза, разтворими напитки от растителен екстракт без захар и синтетични добавки, твърд балсамов оцет във формата на сфера, пилешка пастърма с чубрица или червен пипер, люти сосове, пюрета и сладка от първата у нас ферма за люти чушки. Италиански изложители станаха финалисти в надпреварата с каротенова паста и десертно вино.

По време на церемонията бяха връчени и наградите от Конкурса за иновации на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2019“. Журито даде най-високи оценки за напитка от биоарония, купажирана с вино от мавруд – световна иновация от български производител, и за линия алкохолни напитки на база на натурален екстракт от чай и планински билки.

30 продукта се състезаваха в Конкурса за иновации на изложбите „Винария“ и „Фудтех“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив. Председател на експертната комисия беше проф. Йорданка Алексиева, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии.

Победителите бяха наградени на церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“ на 20 февруари. Наистина е впечатляващо да се види как само за година във винената и хранителната индустрия са осъществени толкова много и толкова значими промени, това обяснява и силната конкуренция в конкурса, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Отличените продукти може да се дегустират до 24 февруари в Града на виното и деликатесите, където са разположени щандовете на участници в двете изложби и във „Вкусове от Италия“. Посетителите имат възможност да дадат своите оценки в конкурса „Изборът на потребителя“.

По същото време в Панаира може да се види и Международната селскостопанска изложба „Агра“. Общо над 650 фирми от близо 30 държави се представят на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА