Естествени начини на изсушим плодовете и зеленчуците

Агрозона
Агрозона
2 Минути

 

Има няколко лесни начина да изсушите плодовете и зеленчуците по естествен начин без да използвате химикали.Това е една от най-старите техники за запазване на зеленчуците. Микроорганизмите, които атакуват храна, обичат влагата и колкото по-сух е зеленчукът, толкова по-малка е вероятността те да оцелеят.

Какво можете да изсушите?
Билки с ниско съдържание на вода като розмарин, риган, мащерка и лавандула са подходящи за сушене. Повечето плодове като кайсии, ябълки, круши, сливи, смокини, грозде, плодове и праскови, както и зеленчуци като патладжани, цвекло, моркови, ястия, тиквички, люти чушки, лук, домати, са подходящи за сушене.
Как да го направите: На въздух или с електричество
Сушене на въздуха,
включително поставянето на продукти на ефирно място на слънце и оставянето на природата да направи останалото.

  • Разстелете билки на маса или ги вържете в букети и ги окачете да висят във въздуха на слънчево място.
  • Нарежете на филийки зеленчуци и плодове и ги поставете върху хартия за печене, след което я сложете на слънце. Покрийте с тензух като защита от насекоми. За да ускорите процеса на съхнене, поставете ги на ламарината на колата на слънце. Готови са, когато са гъвкави като стафида, без да лепнат и да имат леко тегло.

Електрическо сушене: Използвайте дехидрататор или печка, особено ако времето е влажно.

  • Дехидраторът е специално предназначен за сушене на храната. Нарязаните зеленчуци се поставят върху стелажи и горещият въздух се разпространява чрез вентилатор. Това е ефективен метод за сушене, но дехидраторите не са евтини, така че трябва често да ги използвате, за да оправдаете разходите.
  • Фурната също е добър вариант, въпреки че не е толкова енергийно ефективна. Загрейте до 60-70 ° C и разпределете продукцията в тави. Оставете вратата отворена 10 см, за да позволите на влагата да излезе.

Съвети за сушене

  • Не режете парчетата прекалено тънко.
  • Ако потопите парченцата в лимонов сок или оцет преди да ги оставите да съхнат, те ще запазят цвета си.
  • След като изсъхнат, съхранявайте продукцията в затворени съдове.

Източник:gardenandhome.co.za

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА