Коледа е най- хубавия и чакан празник в годината. Едно от най- приятните неща, освен подаръците, за повечето от нас е именно богатата трапеза. Какво е Коледа без баница, сарми, пуйка, тиква и червено вино?.. И да.. не се притеснявайте да ги консумирате и да им се насладите, защото много от любимите храни и напитки на Коледа, са полезни. Някои от тях намаляват опасността от рак, свалят кръвното налягане, подобряват чревната флора. Ето и няколко храни и напитки, на които можем да наблегнем на коледната трапеза:
Ядките 
Намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания. Според специалисти от Харвард от тях дори не се пълнее, макар и да са толкова калорични.
Шампанското
То подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като ефектът продължава от четири до осем часа. Това се дължи на полезните съставки на гроздето, а не на алкохола.
Пуйката 
Пуйката е един от източниците на протеини с най-малко мазнини, по-малко от телешкото и пилешкото. Съдържа и селен, който е полезен за сърцето, важните за щитовидната жлеза йод и желязо.
Мандарини 
Освен че са освежаващи, съдържат витамини А и С, фолати, фибри, калий. Един флавоноид в тях – нобилетин, предотвратява затлъстяването, предпазва от диабет тип 2 и дори от атеросклероза, която е “виновникът” за много инфаркти и инсулти.
Червено вино
Намалява кръвното налягане, което най-често е причината за риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. В червеното вино се съдържат полифеноли.
За да е полезна коледната вечеря обаче, е важно да не се прекалява с храната.