Празникът на “габровския шоколад” започва този уикенд

Георги Узунов
Георги Узунов
4 Минути

Празник на „габровския шоколад” започва този уикенд. Той ще се проведе на 22, 23 и 24 септември  в Етнографски музей на открито „Етър“. Инициативата е посветена на Европейска година на културното наследство.

Всъщност известния пестил, се нарича “габровски шоколад”. Пестилът се прави от сини сливи. В него не се слага и грам захар. Подбират се хубави сливи, измиват се добре и се слагат в бакърена (пестилджийска) тава. Налива се вода до нивото на сливите и се слагат на огън. Щом започнат да увират се бъркат силно с бъркалото. След като омекнат добре и костилките се отделят, всичко това се прецежда. Ситото, през което се случва този процес се нарича дърмон. След прецеждането в дърмона остават само кожите на сливите и костилките.

Вземат се гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата каша един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втвърди кашата. След това се поливат пак така още няколко пъти. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.

 

Програма:

22 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.

11:00-11:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

13:00-13:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.

23 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.

11:00-11:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.

13:00-13:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.

14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.

24 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА