Всяка година общата площ на обработваема земя намалява с около 120 милиона декара

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Всяка година общата площ на обработваема земя  намалява с около 120 милиона декара. Освен това последствията от климатичните изменения са причината всяка година да се губи голямо количество от произведените земеделски продукти. Модерните технологии в растителната защита помагат за увеличаване на добива от органичено количество земя. Това каза  Ивелин Тончев, мениджър техническо развитие и регистрации в Байер България по време на събитие организирано от Байер, посветено на бъдещето на устойчивото земеделие. Темата на дискусията беше„Пътят на храната: от семенцето до чинията“ в София.

Събитието се проведе в интерактивен формат, в който взеха участие: Габор Равицки – управител и търговски директор Дивизия Кроп Сайанс, Байер България, като той презентира темата „Бъдещето на устойчивото земеделие“. Освен него на събитието присъстваха екип от експерти на Байер, както и доц. д-р  Божин Божинов, Ръководител на катедрата „Генетика и селекция“ в Агрономически факултет, Аграрен университет Пловдив с тема: „Съвременни селекционни методи“.

„Прогнозите показват, че до 2050 г. на планетата ще има 9 милиарда жители. Земеделието се нуждае от иновации, за да посрещне бъдещите предизвикателства, свързани с изхранването на населението на планетата, защото делът на обработваемата земя не се увеличава. Нуждаем се от нови модерни технологии, за да произвеждаме повече и по-качествена храна от обработваемата земя, с която разполагам.“, коментира управителят за България Габор Равицки. Той подчерта, че експертите от  Байер се стремят към създаване на повече интелигентни дигитални инструменти, които да направят земеделието още по-свързано и да улесняват съхранението на ресурси, защитата на реколтата и опазването на околната среда.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама