Всички патици от фермата в село Стефаново са умъртвени

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Всички пекински патици в животновъдния обект в село Стефаново, където беше установен отново случай на инфлуенца, са умъртвени. Това съобщи областният управител на Добрич Красимир Кирилов и председател на Областната епизоотична комисия, съобщи Агенция „Фокус“.

Унищожени по хуманен начин са 21 406 птици и 36 000 новоизлюпени. Частно практикуващият ветеринарен лекар в обекта е взел проби, които са изпратени в Германия.

Миналия петък отново е взета проба, която е била изпратена в София за спешни резултати. Все още не е ясен щамът, но се предполага, че е H5 N8.

За шест месеца това е вторият случай на инфлуенца в този животновъден обект. На днешното закрито за медиите заседание на Областната епизоотична комисия е коментирано защо се е стигнало до това, но все още причината не е ясна, каза още Красимир Кирилов.

Според нормативните уредби у нас собственикът на фермата е длъжен незабавно да уведоми отговорните органи – ветеринарен лекар, обслужващ обекта, кмета на населеното място и директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), за съмнения за случай на инфлуенца. Това той не е направил.

По думите на областния управител обаждане от столицата на 24 май е уведомило органите, имащи отношение към случая. Собственикът в този контекст подлежи на санкция.

На днешния брифинг присъства само областният управител Красимир Кирилов и собственик на друга птицеферма в района, който не пожела коментари и изявления пред медиите.

Епизоотичната комисия е взела решение да бъде извършена дезинфекция на фермата след унищожаването на животните. Определени са две зони. Едната е 3-километрова, включваща село Стефаново. Другата е 10-километрова, включваща град Добрич, селата Дончево, Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Стожер, Соколник, Пчелник, Поп Григорово, Плачи дол и Бранище.

В тези зони се забранява търговията и придвижването на домашни и диви птици, на яйца, разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Директорът на ОДБХ – Добрич д-р Андонова ще извърши преброяване на клиничните прегледи на птици в селищата, разположени в двете зони. Извършват се проби за лабораторно изследване при всяко едно съмнение за инфлуенца по птиците.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА