Стартира проект за развитие на 7 нови СПА дестинации в България

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

7 нови СПА дестинации, които обхващат 58 населени места в България са включени в проект на Министерството на туризма. Това съобщи на кръгла маса по темата в Стара Загора ресорният министър Николина Ангелкова.

Тя заяви, че българските услуги в сферата на СПА туризма са на много високо ниво, така че балнео- и СПА дестинациите имат потенциал да подпомогнат и доразвият сектора, за да се привличат повече посетители през всички сезони.

„Има наредба, в която точно са разписани критериите, на които трябва да отговарят местата за настаняване и СПА центровете им, за да бъдат сертифицирани. По този начин гарантираме качеството на продукта”, коментира още министърът.

Неолитните жилища в Стара Загора за част от името на една от седемте СПА дестинации. Работното название на направлението е „СПА от неолита“. В Югоизточната балнео и СПА-дестинация са включени Старозагорските минерални бани, Сливенските, Хасковските и Кортенските минерални бани.

В началото на годината беше създадена тематична работна група, в която участваха представители на туристическия бизнес и научните среди. В хода на работа, експерите са утвърдили предложените 7 дестинации. Проектът ще подпомага работата на бранша и министерството в промотиране на страната и привличане на туристи.

Малките и средните предприятия и Организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) ще могат да получат и еврофинансиране за дейности, които да подпомогнат работата им. Това става възможно, след като преди дни Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ одобри бюджет от 5 млн. лв. за работата на предприемачите.

Министър Ангелкова призова представителите на бизнеса и местната власт да положат усилия и да се възползват от възможностите на програмата, защото така ще допринесат за развитие на регионалния и националния туризъм.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА