Всеки, който се интересува от поддържане на здравословно тегло и хубав силует, е чувал, че е добре да се консумират малки порции храна, но по-често. Това засилва метаболизма. Въпросът е обаче каква е храната, т.е. какво приемаме като междинна закуска.
Трябват изключителна воля и дисциплина, за да изберем шепа ядки или плодове или дори филийка пълнозърнест хляб. Доста често се изкушаваме да похапнем нещо мазно, пълно със захар и изкуствени добавки. Тези храни са навсякъде и изглежда, че достъпът до тях е по-лесен. Оказва се обаче, че нездравословната храна води до по-бързо състаряване на организма ни. Затова ако нямаме нужната дисциплина да избираме полезни варианти за похапване, е по-добре да преосмислим основните си хранения като цяло.
Твърде вероятно е, ако изпитвате глад 2-3 часа, след като сте яли, храненето ви да е не е пълноценно. Възможно е то да е богато на твърде преработени храни и да е бедно на витамини, протеини, фибри и здравословни мазнини. Затова преди да посегнете към междинната закуска, е добре да си зададете въпроса дали основното хранене ви носи достатъчно пълноценна енергия. Ако все пак усетите глад няколко часа след обяда, то похапнете банан или ябълка например. Не оставяйте стомахът да “стърже”, защото острият глад почти винаги гарантира преяждане с мазна и тежка храна.