Пак пламна огнище на птичи грип в Ямболско

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Ново огнище на високопатогенна инфлуенца A по птиците тип H5N8 е констатирано във ферма за патици в ямболското село Зимница, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.Предприети са мерки за унищожаване на 6-те хиляди патици в обекта. Очаква се действията по унищожаването на всички птици в засегнатия животновъден обект да приключат на 5 април. Освен това на екарисажа ще отидат и всички домашни птици в селото.Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се изгарят и възприемчивите животни в птицеферми и стопанства, които са в непосредствена близост до огнището.

Обособена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици.

През есента на миналата година в същия животновъден обект бяха умъртвени близо 8 000 патици по същата причина.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА