1/3 от фермите на ЕС са в Румъния

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

За последните 7 години броят на фермите в ЕС е спаднал с 26%, въпреки че площта, използвана за земеделие, е останала същата. Това само по себе си е показател за окрупняване на фермите.

В Румъния са една трета от всички стопанства в Европейския съюз, сочат данни на националния статистически институт в страната. Същевременно Румъния използва най-малко от площта си за земеделие спрямо държави като Франция, Испания, Германия и Полша.

33% от общия брой ферми в ЕС са в северната ни съседка, а само една друга държава – Полша, има повече от 10% от общия брой на европейските стопанства. При Полша този показател е 13,2%. Въпреки развитото земеделие в много страни членки, фермите там са по-малко, това е коментирал шефът на румънската статистика, цитиран от romania-insider.com.

В Румъния броят на стопанствата е достигнал 3,42 млн. през миналата година, което е с почти 6% по-малко спрямо 2013 г. и с 11,3% надолу в сравнение с 2010 г., сочи румънската статистика. Само 26 хил. от тези стопанства са регистрирани като бизнеси като това е 6,4% по-малко от 2013 г.

Що се отнася до територията – около 7,5% от площта на Румъния се използва за земеделски цели. За сравнение във Франция процентите са 16, при Испания показателят сочи 13,3%, в Обединеното кралство – почти 10%, в Германия – 9,6%, Полша – 8,3%

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА