ЕК създава център за качеството на храните

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

ЕК създава център за знания за повишаване на качеството на храните и засилване на борбата срещу измамите с храни. Центърът ще представлява мрежа от експерти на Комисията и външни експерти, която ще подкрепя институциите, определящи политиката на ЕС и националните органи. Той ще осигурява достъп и обмен на информация, свързани с измамите и качеството на храните. В съобщението от ЕК се посочва, че съмненията за измами намаляват доверието на потребителите и вредят на цялата верига.

Последните случаи на нарушения включват маслиново масло, вино, мед, риба, млечни продукти, месо и птици.

Новият център ще бъде открит в Страсбург от комисаря по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, който отговаря за Съвместния изследователски център Тибор Наврачич.

Звеното ще изготвя бюлетини, интерактивни карти, бази данни и редовни доклади и ще предоставя тази информация на обществеността. То ще бъде изцяло финансирано от Европейската комисия, като размерът на различните експертни групи ще зависи от предмета на дейността им.

25% от децата на Европа страдат от затлъстяване

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама