152 млн. тона пълномаслено мляко са били на разположение на преработвателния сектор в ЕС през 2016 г. От тях 37% или 56 млн. тона са използвани, за да бъде произведено сирене, с 30% от суровината е направено масло. В сметана са се превърнали 13% от млякото, а 11% от него сме изпили.
Обединеното кралство е страната, която е произвела около една пета или 22% от цялото количество мляко за пиене в ЕС. Франция, Германия, Италия, Холандия и Полша заедно формират 70% от общо произведеното европейско сирене, през 2016 г., сочат данни на Евростат.
Производството на сурово краве мляко през същата година е било относително стабилно със съвсем леко повишение – 0,2%. С малко са намалели и млечните крави в ЕС – 0,4%. В някои страни се увеличава размерът на млечните стада. Най-съществена е тенденцията в Кипър – 8,7%, следва Люксембург с почти 6%, Ирландия и Холандия – с по 4,5%. В същото време негативна е посоката в Латвия – с 5,2% по-малко млечни крави, в Естония, Литва, Словакия и Гърция.
Производството на краве мляко е отбелязало стабилен ръст в Холандия – близо 6% и Ирландия – 4%, а спад е отчетен в 12 от страните членки.
В няколко страни намаляването на стадото млечни животни е компенсирано от увеличение на продуктивността. Добивът от животно е увеличен с 0,6% или 40,2 кг/животно като е достигнал 6941 кг за млечна крава през 2016 г.