Правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство се запазват

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

На първия етап от преговорите между ЕС и Обединеното кралство в контекста на Брекзит е постигнат достатъчен напредък, това е препоръката на Европейската комисия към Европейския съвет, съобщават от българския офис на ЕК.
Предстои Европейският съвет да реши на заседанието, което ще се проведе на
15-и декември 2017 г., дали е постигнат достатъчен напредък, позволяващ преминаване на
преговорите към втората фаза.
Комисията е направила оценката си на база съвместен доклад, приет от преговарящите на Комисията и на правителството на Обединеното кралство. Европейската институция е удовлетворена от постигането на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области,
правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото
споразумение.

Житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен. Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на държавата от общността. Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

За финансовото споразумение Обединеното кралство е приело, че ангажиментите, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени от ЕС-28, включително Обединеното кралство. По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поело съществени ангажименти за избягване на въвеждането на „твърда“ граница.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА