След предложението за крем супа от тиква е време да Ви представим рецепта, с която да оползотворите останалата част от тиквата. Рецептата е спомен от детството, защото я открихме из тефтерите на баба.
Необходими продукти:
1/2 тиква цигулка (може и друга)
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. нарязани орехи
500 мл прясно мляко
3 яйца
След като обелим и почистим тиквата я нарязваме на малки парченца и ги нареждаме плътно в голяма тава. Поръсваме ги отгоре със захарта. Слагаме в загрята фурна, докато тиквата омекне. Тя си пуска водичка, затова вода не слагаме. Когато водичката се е поизпарила, захарта се е стопила и тиквата е омекнала, поръсваме орехите, пъхаме обратно във фурната за около 5 мин те да се позапекат лекичко. През това време приготвяме еднородна смес от прясното мляко и яйцата, които разбиваме. Заливаме тиквата с тази смес равномерно и печем, докато тя се стегне. Изваждаме десерта след около 15-20 мин. Изчакваме да изстине и сервираме.
Да Ви е сладко!