С падането на снега, а успоредно с него и на температурите почти всеки, срещал се с настинки и вируси, мисли как да повиши съпротивителните сили на организма си. Повече витамин С е честият отговор. И понеже е най-лесно и най-естествено да си набавяме полезни за тялото вещества чрез храната, предлагаме няколко храни, богати на витамин С, които да включите в противогрипното си меню.
- Броколи – макар че съдейки по филмите, никой не ги обича, това не е съвсем така. Този зеленчук може да бъде доста вкусен в комбинация с масло и сол. За да се възползвате максимално от здравословните предимства, които има, не го варете. Термичната обработка значително намалява витамините. Съвсем леко задушаване или обработка на пара за кратко са по-добрият вариант.
- Брюкселското зеле – то може да се превърне в прекрасна гарнитура или дори в основно ястие, след което няма да имате угризения и притеснения за талията. Отново обаче не варете. Може за кратко да запечете в зехтин нарязаните наполовина зелени кълбенца.
- Грейпфрутът – с него можете да започнете освежаващо деня си, да си го похапнете между храненията или дори да изпиете само сока му (въпреки че плодът е по-здравословния вариант).
- Веднага след грейпфрута идва ред на портокалите, които неизменно свързваме със студения сезон. Те освен че са пълни с витамини, имат прекрасен аромат, който освежава, ободрява и не на последно място – подобрява настроението.
- Кивито е друг вариант, с който да си набавите витамин С. Изберете по-меки плодчета, за да ви е по-сладко. То съдържа и много фибри, които ще подпомогнат храносмилателната система.
- Карфиол – той може отлично да се комбинира с броколито и да си приготвите витаминозен бум. Него също можете лекичко да го запечете със зехтин или да го приготвите на пара.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ