Над 34 тона сладолед, торти и майонеза с фипронил произведени у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Над 34 т сладолед, торти и майонеза, произведени у нас, съдържат жълтък на прах с фипронил. Яйченият прах е вложен в минимални дози – от 0,9 до 2,9%, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На фирмите производители от София и Стара Загора са връчени предписания за незабавно изтегляне от пазара на наличните партиди с вложен яйчен прах от въпросната партида.

Д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на БАБХ – София-град, заяви по време на извънреден брифинг, че почти всички разпространени в търговската мрежа количества 25 т сладолед и торти и 9 т майонеза били вече изтеглени, предава „Монитор“. По думите на д-р Николов в момента започва проверка на 2000 търговци, клиенти на производителите, колко от продуктите все още са в магазините или са продадени. Той обаче не можа да уточни за колко време ще стане това.

Шефът на ОД на БАБХ в столицата отказа да назове пред медиите имената на фирмите производители, като се позова на писмо от здравното министерство, с което се забранява това да се прави. „Производителите са получили яйчения прах със сертификат от Германия, че всичко е наред и чак на 18 август се оказва, че не е така“, поясни Николов.

„Лабораторен анализ на партидите дали в тях има фипронил е задължение на производителите и до излизането на резултатите от изследването всички възбранени храни ще са под официален контрол“, уточни той. По думите му партидата яйчен прах с фипронил е пристигнала у нас през март и до 18 август не се е знаело за отровата в нея. Тогава от ЕС се получава нотификация за наличието на инсектицида в хранителния продукт. За това време от 500-те кг, дошли от Германия, са останали неизползвани само 65 кг, останалите 435 кг са вложени в сладоледа и майонезата.

От БАБХ съобщиха още, че се предприемат и мерки за недопускане на замърсяване с фипронил в птицефермите за яйца в България, и припомнят за забраната препарати, съдържащи веществото, да се използват и при кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицеферми в страната и ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

На въпрос какви санкции ще се налагат, ако в някоя птицеферма у нас се открие фипронил, д-р Камен Николов отговори: „Нека първо открием, тогава ще решаваме какво нарушение има“.

 

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА