Днес е един от свежите и весели международни дни – този на динята. Плодът се състои от почти 92% вода и е много богат на витамини А, С и антиоксиданти. Динята е древен плод, за който се смята, че произлиза от Африка. Историци са открили доказателства за култивирането на диня още от преди 4000 години. Днес много различни сортове диня се отглеждат в различните части на света, където климатът, естествено, позволява това.
Заради голямото си съдържание на вода плодът утолява жаждата в жежките летни дни и се грижи за хидратацията на организма. В пустинята Калахари, например, динята е основният източник на вода за човешкия организъм по време на сухия сезон, пише timeanddate.com.
У нас е прието да ядем само месестата част на плода, но това съвсем не е така навсякъде. В някои части на света използват кората като я задушават или консервират, а на места в Китай сушат семките, пекат ги и ги похапват като ядки.
Още нетрадиционни начини, по които можете да се насладите на вкусния плод вижте в материала: Вкусни рецепти с диня и лятно настроение