Повече от 40 подпомогнати стопанства по “За Балкана и хората”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Над 40 стопанства са подпомогнати по българо-швейцарския проект “За Балкана и хората”, това каза по време на финалното събитие по проекта д-р Стоилко Апостолов от фондация “Биоселена”.

Проектът беше в рамките на 5 години, финансиран е с 4,2 млн. швейцарски франка и национално съфинансиране. По него съвместно работиха 6 български неправителствени организации и 4 швейцарски, а стопанствата са в районите на Западна Стара планина и Централен Балкан.

шеф Андре Токев
шеф Андре Токев

През последните години професионалните готвачи търсят фермерски продукти, защото те са в основата на авторската кухня, стана ясно от думите на шеф Андре Токев. “При нас, в кухнята, основният герой е продуктът”, каза още той. Шеф Токев посочи, че за него и колегите му е важно да могат да се снабдяват с фермерски продукти директно от производителя и даде като пример свой опит – как край Женевското езеро всеки четвъртък се провеждал фермерски пазар, пазарувал си от там и след това без необходими други документи можел да ги използва за приготвяне на храна в ресторант. Шеф Токев каза още, че страната ни трябва да разработи традиционния ни продукт сирене като  се създадат повече видове. Като част от традиционните местни продукти с огромен потенциал той посочи Еленския бут, месото от каракачанска овца и Източнобалканска свиня, мурсалския чай. Сред новите български продукти, които са от огромен интерес на професионалните готвачи, той посочи трюфелите, патешкия дроб и т.нар. “цвете на солта”. Специално интервю с шеф Токев четете на страниците на списание “Агрозона”.

швейцарски фермер
Швейцарският земеделски стопанин Андреас Вюртих (в дясно)

Швейцария всяка година губи около 1000 фермери, каза швейцарският земеделски стопанин Андреас Вюртих. Той изрази загриженост от окрупняване на производството. Стопанинът се занимава с животновъдство и производство на сирене. По думите му в Швейцария законодателството облагодетелства директните продажби, а от 25 г. отговорността за хигиената и санитарните качества на продуктите са оставени на отговорността на производителя.

Ана Пере, консултант на “За Балкана и хората”, представи два вида особено популярно швейцарско етикетиране на фермерски продукти с 30-годишна история – за биологична продукция Bio Suisse и за месни продукти Natura Beef. Те са създадени по инициатива на самите производители, гарантират високи социални стандарти за производителите и работниците в стопанствата и добро отношение към животните.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА