Внасяме повече пресни плодове и зеленчуци спрямо миналата година

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Вносът на пресни зеленчуци през първите два месеца на 2017 г. се увеличава с 6,1% спрямо същия период на предходната година и достига 42,8 хил. тона. При пресните плодове увеличението е с 0,5%, до 46,7 хил. тона, показват предварителните данни на НСИ.

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на отчетения ръст на доставките на домати – с 1,5 хил. тона или 17,1% и картофи – с 1,9 хил. тона или 26,7%. Съществено повишение в рамките на разглеждания период се регистрира също така при импорта на марули, лук, чесън, гъби, патладжани и спанак – с между 12,3% (марули) и 96,4% (спанак). Същевременно, вносът на краставици и зеле намалява, съответно със 17,3% и 38,3%.

3При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. От произвежданите в страната пресни плодове, увеличение на годишна база се отчита при вноса на круши (с 5,3%), ябълки (с 19%), пъпеши (с 24,7%), черупкови плодове (над два пъти) и дюли (близо три пъти). От друга страна, в рамките на периода са внесени с между 26% и 78,9% по-малко дини, сливи, грозде, ягоди и праскови.

През периода януари – февруари 2017 г. от страната са изнесени 4,7 хил. тона пресни зеленчуци (нарастване с 82,1% спрямо същия период на 2016 г.) и 6,2 хил. тона пресни плодове (с 13,1% по-малко от миналогодишния износ).

Сред основните зеленчуци, значителен ръст на годишна база се наблюдава при износа на пиперки, тикви, домати, картофи, зеле и патладжани – от два пъти при пипера до над пет пъти при патладжана. Износът на краставици бележи, макар и по-умерен, ръст – 26,3%. Същевременно, експортът на моркови, лук, чесън и гъби намалява с между 31,7% и 94,3%, като най-значителен спад е налице при гъбите.

Намалението на общия износ на пресни плодове се дължи основно на регистрирания спад на експортираните количества цитрусови плодове и банани, представляващи реекспорт. В сравнение с първите два месеца на 2016 г., износът на черупкови плодове, дюли, ябълки, грозде и ягоди намалява от 2,3% до 59,4% (ягоди). От друга страна, износът на боровинки и кайсии нараства няколкократно на годишна база (съответно до 14 тона и 31,5 тона), а този на сливи – с 19,6%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама