Италиански региони създадоха фонд за инвестиции в земеделието

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Девет италианските региона се обединиха във фонд, наречен Мултирегионална платформа за гаранции на инвестициите в италианското земеделие. Целта е италианските региони да се възползват максимално ефективно от европейското подпомагане за развитие на земеделието.

Фондът ще генерира един общ обем от инвестиции на стойност €1 млрд., с които ще бъдат подпомогнати малки и средни предприятия, които произвеждат, преработват и доставят земеделски продукти. Рамковото споразумение между регионалните, националните и европейските институции бе подписано във Верона, Италия като част от празниците по повод подписването на основополагащите за ЕС Договори от Рим преди 60 години.

Регионите, които подписаха рамковото споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Италианския национален земеделски фонд (ИНЗФ) са: Пиемонт, Тоскана, Умбрия, Кампаня, Пулия, Венето, Фриули Венеция-Джулия и Калабрия. Това ще бъде най-големият финансов инструмент за земеделието, подкрепен от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Вноската от ЕЗФРСР и националните италиански власти възлиза на над €68 млн. Делът на средствата от ЕИФ възлиза на €165 млн., от ЕИБ идват €150 млн., а от Cassa Depositi Prestiti SpA €150 млн. Освен това ИНЗФ ще вложи допълнителни €20 млн.

Италианските региони усъвършенстват своите програми за развитие на селските райони и се очаква повече власти в Италия да се присъединят към този процес. Създаването на фонда може да служи за пример за обединения между други държави в ЕС, където подкрепата за селските региони се прилага на регионален принцип, отбелязват от пресцентъра на Европейската комисия.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА