Още ден за регистриране на правното основание за земите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Утре е последният срок за регистриране на правното основание за ползването на земеделските земи, напомнят от Министерството на земеделието. Всеки фермер, който кандидатства за директни плащания, трябва да има правно основание на площите за подпомагане по кампания`2017. Регистрацията на основанието се прави в общинската служба по земеделие по местонахождение на земята.

За да се регистрира правно основание, е необходимо да се представи някой от посочените документи: решение за възстановено право на собственост или нотариален акт, договор за наем или аренда, споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.  Правното основание включва и разрешителните за паша в националните паркове.

След промените в ЗСПЗЗ е възможно да бъдат създадени масиви за ползване на пасища, мери и ливади чрез сключване на споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ. От МЗХ напомнят, че в споразумението могат да участват фермери, които отговарят на изискванията за притежавани или ползвани на правно основание пасища, мери и ливади, според броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни. Срокът за регистриране на заявление за участие в споразуменията за ползване на пасища, мери и ливади е 28-и февруари, а одобрението им е до 30-и април.

До 20-и февруари се подават документите  за масиви с трайни насаждения. Срокът за сключване на споразумение по чл. 37в, ал. 2 и разпределение на ползването на земите по масиви по чл. 37в, ал. 3, т. 2 е до 30 март 2017 г. Срокът, в който се издават докладът и заповедта за разпределение на масивите в землището е до 5-и април 2017 г., а до десет дни по-късно трябва да се обяви заповедта.

Земеделски имоти, държавна и общинска собственост може да се регистрират до 9 юни, ако е започнала процедура за предоставяне за ползване преди 15 февруари 2017 година.

От земеделското министерство напомнят още, че правно основание за подпомагане в горски имоти, държавна и общинска собственост – пасище, ливада или поляна, са сключените договори за наем по реда на Закона за горите.

За имоти, които попадат в защитени територии, правно основание е разрешително за паша по чл.50, т.5 от Закона за защитените територии. То се издава въз основа на годишните планове, утвърдени със заповед на директорите на регионалните органи на Министерство на околната среда и водите. Процедурата се счита за стартирала с датата на заповедта на съответния регионален орган на Министерство на околната среда и водите, посочват от МЗХ.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА