Само в 17 области изследват месото от глигани за трихинилоза

Георги Узунов
Георги Узунов
4 Минути

В 27 лаборатории у нас може да се прави изследване на месото от диви и домашни прасета за трихинилоза. Те обаче са разположени в 17 области, затова често се налага на ловджиите да пътуват и по стотина километра, за да оставят пробите си за проверка. Много важно е да се изследват всички диви свине, независимо къде са отстреляни, това важи и за домашните свине, които хората отглеждат по дворовете си, защото тези животни са приносители на трихинилоза, предупреждават експертите. Последствията са изключително неприятни, а по неофициални данни до 6 % от заболелите умират. Хората, които веднъж са се разболели до края на живота си трябва да провеждат терапия, която да ги предпазва от повторно развитие на болестта.

В наши дни изследване на дивечовото месо става по т.нар. ензимен метод, при който пробата се смила и се поставя в реактив, който имитира стомашно съдържание. В този случай, дори да има един болестотворен причинител, той се активизира и може да бъде засечен. Това обаче се прави само в лаборатории.

След като приключи лова, докато не излязат резултатите за трихинилоза в рамките на два-три дни, не трябва да се консумира месото, напомнят опитните авджии. Ако по-някаква причина има констатирано заболяване, месото трябва да се изгори в екарисаж, но ако няма такава възможност е необходимо за се направи дълбоко загробване. Трупът се слага на повече от метър дълбочина, за да не може хищник да го изрови и да го изяде и да продължи да разнася паразита. Няма опасност месото да се развали, докато се чакат резултатите, ако е съхранено правилно. Може да се сложи и във фризер, но замразяването не унищожава паразита.

 

 

№ по редЛаборатория
1ЛИ АЛИМЕНТИ – офис I
2ЛАБОРАТОРЕН БЛОК – ВСЕ, ДЗЖ при “БИОФАРМ-ИНЖЕНЕРИНГ” АД
3Изпитвателна лаборатория „Лабораторни дейности” при ОДБХ – Благоевград
4Изпитвателна лаборатория за диагностика и контрол-направление „Диагностика на заболяванията по животните“ при ОДБХ – Варна
5Изпитвателна лаборатория по ветеринарно санитарна експертиза ОБДХ – Враца
6ИЛ отдел „Лабораторни дейности” при ОДБХ – Хасково;
7Отдел „Безопасност и качество на храни” при ОДБХ – София-град
8ИЛ отдел „Лабораторни дейности“ при ОДБХ – Пловдив
9 Изпитвателна лаборатория при ОДБХ – Шумен
10Изпитвателна лаборатория при ОДБХ – Габрово
11Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) – гр. София
12Изпитвателна лаборатория при ОДБХ – Сливен
13Лаборатория за анализ на храни „Св. Георги“ при „ГЕЯКОМ“ гр. Бургас
14Лаборатория за изпитване на храни, фуражи и биологични материали при Районна Ветеринарна Станция Русе ЕООД
15ИРЛ гр. Ст. Загора към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) – гр. София
16Лаборатория „Диагностика 7“ при „Диагностика 7“ ЕООД гр. Ловеч
17Лаборатория за изпитване „ОМНИЛАБ“
18Изпитвателна лаборатория “ЕВРОНЕС” към “АВАЛОН ВЪРДЖИН”АД
19Изпитвателна лаборатория към предприятие за месодобив EТ „ВЕЛИЧКО ИВАНОВ – ВЕНЕЦИЯ“
20 Изпитвателна лаборатория към предприятие за месодобив „БИЛИЯНА МЕС“ ЕООД
21Изпитвателна лаборатория „ЛАБ СТАНДАРТ ВСЕ“ ООД
22Лаборатория за изпитване към предприятие за месодобив „НИК ЛАБ“
23Лаборатория за изпитване към предприятие за месодобив „ЕДРИНА“ ООД
24Лаборатория за изпитване „РОДОПА ЛАБ” към предприятие за месодобив „Родопа 2005“ ООД
25Лаборатория за изпитване „БРАТЯ ТОМОВИ“ АД към предприятие за месодобив „Братя Томови“ АД
26Лаборатория за изпитване ANTOLA MEAT LAB към предприятие за месодобив „Тандем-Попово“ ООД
27Лаборатория за изпитване „МЕСНИ ПРОДУКТИ“ към предприятие за месодобив Месни продукти ЕООД
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама