БАБХ извършва постоянни прегледи за Инфлуенца по птиците

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Заради констатирани огнища на високопатогенна Инфлуенца по птиците в някои европейски страни, от близо месец Българска агенция по безопасност на храните наложи превантивни мерки срещу болестта в страната. Към момента България е свободна от инфлуенца по птиците. С цел запознаване с мерките за контрол и надзор на заболяването са проведени Областни епизоотични комисии в цялата страна. Основен риск за проникване и разпространение на болестта у нас са дивите мигриращи птици, чийто миграционни пътища преминават през България.

Превантивно се извършват периодични клинични прегледи на дивите и домашните птици. Извършва се постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти. Извършват се съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или мъртви диви птици.

Всички собственици, които отглеждат птици трябва да предотвратят излизането на птиците извън дворовете на стопанствата и да не допускат контакт между пици живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът, с който изхранват птиците трябва да се съхранява в закрити помещения за да се сведе до минимум риска от заразяването на храната от външни източници. Стопаните трябва да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици. Припомняме, че собствениците трябва незабавно да уведомят ветеринарния лекар, който обслужва обекта или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА