Европейското законодателство регламентира термина „прясно месо“. За да се продава като такова, трябва да е било обработено само със студ, каза за „Агрозона“ Александрина Борисова, главен експерт в Агенция по безопасност на храните. Контролът на кланиците са най-голямата част от работата на БАБХ, защото те са единствените обекти, в които контролът е постоянен. Там винаги има ветеринарен лекар, което гарантира, че добивът на месо и предлагането на прясно месо се случва под контрола на ветеринарен лекар. Контролът се съсредоточава върху здравословния статус на животните, каза още тя по време на официално откриване на кампания за продаване на прясно месо, произведено в България, в една от големите търговски вериги в страната.
В по-големите градове на страната марката има собствени транжорни, като процесите по обработка на месото се извършват от сертифициран BILLA експерт. Общо в страната тези експерти са 238 и са обучени и сертифицирани от Министерство на образованието и науката.
Минимум 90% от асортимента в 108-те магазини на веригата в страната е българско месо. Досега преобладаваше прясното свинско месо, а сега в асортимента се включва телешкото месо. Овцевъди и клиенти проявиха интерес в бъдеще да се предлага и овче месо.