15 нови схеми за държавни помощи прилагаме в периода 2015-2020 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

15 нови схеми за държавни помощи ще се прилагат в периода 2015-2020 г. Те са одобрени от Европейската комисия и са насочени към насърчаване на инвестиционния процес в земеделието, хуманното отношение към животните, съхраняване на генетичните ресурси в растениевъдството и животновъдството, мерки за управление на риска. Понастоящем се прилагат общо 17 схеми.

Разработват се и се прилагат помощи от типа „де минимис“, за които не се изисква одобрението на ЕК. Те се предоставят на земеделските стопани във връзка с преодоляване на затруднения от различно естество.

През 2015 г. в сектор „Земеделие“ по схеми на държавни помощи са предоставени средства в размер 199 292 918 лв., от които по помощи, прилагани от Държавен фонд „Земеделие” – 119 582 439 лв., както и близо 80 млн. лв. по схеми под формата на данъчни облекчения, администрирани под друг ред.

През 2016 г., разпределеният ресурс по схеми на държавни помощи, които се прилагат от ДФЗ е в размер на 104 699 979 лв., като допълнително е предвиден и ресурс по схемите за данъчни облекчения, съобщават от МЗХ.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА