Евродепутати настояват за по-малко трансмазнини в храните

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

За промишлено произведените храни с транс мазнини трябва да има задължителни ограничения, гласи резолюция, гласувана от Европейския парламент днес. Те са свързани основно с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла и могат да увеличат риска от развитие на сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване.

Според евродепутатите да пише на етикета, че даден продукт съдържа трансмазнини не е достатъчно, тъй като само един от трима потребители знае какво е това. Затова Европейската комисия трябва да предложи промишленото съдържание на транс-мастни киселини в храните да бъде ограничено възможно най-скоро, по възможност до две години.

Представителите в ЕП смятат, че наложените в Дания ограничения за такива мазнини е успешна практика, тъй като смъртните случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания са намалели чувствително. През 2003 в страната е въведен праг от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.

Понеже транс-мастните киселини се използват обикновено в евтини храни, хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама