Актуализирана: Брюксел компенсира само 12.5% от заявеното за недоене българско мляко

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Броят на производителите, кандидатствали за участие в схемата за намаляване на производството на мляко в България през втория прием на заявления (ще се прилага от ноември 2016 до януари 2017) е 27, а заявеното количество е 249 523 кг. Реално количеството, което ще бъде компенсирано у нас обаче е 31 097 кг, защото заради голямото количество мляко заявено в ЕС (12 198 563 кг) се прилага коефициент за разпределение на помощта. Това става ясно от отчета, който Европейската комисия публикува за подадените заявления от всяка държава-членка за недоене на краве мляко в рамките на втория транш.

Броят на производителите в ЕС, подали заявления за участие в схемата в периода от ноември 2016 до януари 2017 г. е 6 801, а количеството е близо 98 млн. кг. След приложения коефициент обаче всеки производител, заявил намаление със 100 тона например ще получи компенсации за 12,463 тона.

Най-големите количества мляко за недоене са заявени от Германия, Франция, Великобритания, Нидерландия и Ирландия, а най-много на брой са млекопроизводителите във Франция, Германия, Ирландия, Полша, Нидерландия и Австрия. Гърция, Кипър и Малта са единствените държави, чиито фермери не са проявили интерес към схемата.

Повече за първия прием на заявления за участие в схемата вижте ТУК.

Намаляването на количествата издоено мляко в ЕС е част от пакета на стойност 500 млн. евро за подпомагане на млечния сектор. Пакетът включва 300 млн. евро за спешни мерки в помощ на животновъдите.

Междувременно от ДФ “Земеделие” съобщиха, че у нас спира приемът на заявления. Европейската комисия е уведомила, че сред края на втория период на 12-и октомври, е достигнат максималният наличен общ размер на количествата сурово краве мляко, които могат да бъдат компенсирани.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА