2/3 от вносната риба в България се преработва и изнася, предимно в Европа. Това съобщи пред „Агрозона“ Йордан Господинов, председател на асоциация „БГ ФИШ“. „Трябва да разсеем мита, че в страната се внася риба, която българите консумират, за сметка на собствената продукция. Ние ядем българска риба. Повечето от вноса отива в преработвателни предприятия, след което отново излиза от страната“.
В страната много често се преработват видове, които не отглеждаме – сьомга, скариди. Като краен продукт често срещана е охладената риба, филетата, слайсовете, месо от рапани, мариновани скариди, от които се правят различни деликатеси, както и дълбоко замразени риби, които се правят на шайби. Трябва да отбележим, че голям дял в преработката заемат и рибните консерви. Те се правят от няколко предприятия, които работят със своите ниши и правят добри печалби, предлагайки хубаво качество.
„Преработвателна ни индустрия стои доста добре на пазара. Използва се много чужда суровина, но това е добре, защото ние я купуваме, добавяме й стойност, влизат пари и се отварят много работни места. Импортът е на около 200 вида риби“, коментира Господинов.