Индианска напитка с 15 аминокиселини зарежда с енергия вместо кафе

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Като продължение на пътешествията си в Южна Америка Десислав Касъров започва да внася у нас йерба мате. Десислав тръгва към Южна Америка, за да усъвършенства испанския си, прави няколко обиколки от по няколко месеца – от Аржентина до Перу, запознава се с интересни хора и постепенно и започва да организира пътувания и културен обмен.

Мате е билка, с която може да се приготви както чай, така и разхлаждаща напитка с плодове. Традиционният чай може се прави като запарка в специален съд калабас и бомбижа – сламка, която е и филтър. В съдчето се слага малко от билката и се пие на няколко доливания, през целия ден, тъй като растението е много силно и позволява с две супени лъжици да се приготвят 2 литра напитка, разказва Десислав.

mate
Традиционният съд, в който се приготвя напитката

То съдържа в себе си 15 вида аминокиселини, храни организма и зарежда с енергия, има голямо количество антиоксиданти и много ниски нива на кофеин и танини. Мате не обостря нервната система и не пречи на съня, но има силно тонизиращо действие, посочва още пътешественикът.

Студеният вариант на напитката се нарича терере и е емблематична за Парагвай. Приготвя се като билката се залива със студена вода, добавят се лед и плодове.

Листенцата мате се берат от дървета, живеещи в тропическите гори на Южна Америка. В различните местности мате има различни вкусове. Дървото по размери е съпоставимо с нашите череши и ябълки, но някои от най-дивите разновидности достигат до около 14 метра височина.

Индианско наследство

За мате има информация още от 2000 г. Пр. Хр. и е свързана с индианците гуарани, които и до днес живеят в селца из тропическата гора в Северна Аржентина, Южна Бразилия, целите Парагвай и Уругвай, разказа Десислав. Инките взаимстват напитката, по-късно испанците, които плават до Южна Америка, я използват като заместител на свежа храна, плодове и зеленчуци. Днес мате е индустрия.

На въпроса дали индустриализирането на напитката е довело до изсичането на гори, за да бъдат превърнати в плантации по подобие на какаото, Десислав каза, че той лично не е срещал такива примери. Разказа обаче, че е виждал поляни между села, които са залесени с дървото.

У нас мате се предлага в магазините за натурална храна и в заведенията, които специализирано предлагат чай. Разфасовките, в които се намира в търговската мрежа, са между 100 г и 1 кг, а цената варира от 4 лв до около 30 лв. Разновидностите на напитката са повече от 30 – както чист вид, така и с добавени парченца лимон, портокал, различни билки.

Родопски бъз и индийски джинджифил

“Нова тема” за приключенеца е сиропът “Солера” от бъз от Родопите и индийски джинджифил, производство на негови приятели българи. Основните съставки са студено центрофугирани, добавена е малко кафява захар за по-голяма трайност, обясни той. Термични процеси няма, за да се запазят полезните качества на съставките. Производството е вече от три години. Цветовете на белия бъз се събират от местни хора в Родопите и се изкупува. Билката действа много добре на дихателната система и имунитета. Не казваме, че сиропът е лекарство, продължава Десислав: “Просто той е алтернативата на това, което се продава в магазина”. Бутилка сироп се предлага между 12 и 13,50 лв.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама