Гроздоберът в Южна България вече започна. Това съобщи пред „Агрозона“ Коста Костов, винопроизводител от Сандански. Лозарите вече събират мускат, шардоне и др., а от понеделник ще започне и прибирането на мерлото. Голяма част от лозята ще дадат по- добро качество през тази година, каза Костов. Това става ясно от захарността на гроздето – 25 % при мерлото и 22 % при кабернето. Сухото и топло време, с резки температури през деня и нощта, благоприятства за натрупване на захарите, коментира Костов.
На фона на доброто качество обаче се очаква по- малка реколта. Разликата няма да е драстична, но добивите ще са по- малки за цялата страна, каза Коста Костов. Причина за това са високите температури и бързото рязко застудяване в края на януари и началото на февруари, които създадоха условия за измръзване на голяма част на лозовите насаждения.
Като цяло състоянието на лозовите масиви в страната е много добро, което от своя страна създава сериозна доза оптимизъм у производителите на винени и десертни сортове грозде, коментира Костов. Поради този факт се очертават сериозни и стабилни фирми за изкупуване и преработка на реколтата у нас, което от своя страна е гаранция за сигурната реализация на продукцията. За съжаление обаче в страната се отглеждат предимно вносни сортове, защото българските масово са изчезнали, коментира Костов. Посадъчният материал идва от Италия и Франция.
От Агенцията по лозата и виното очакват у нас да бъдат произведени между 150 и 180 милиона литра вино. За сравнение през изминалата година произведените количества са били 136 милиона литра. От АЗВ прогнозират още, че няма да има разлики в повишаване или понижаване на цените на виното като крайна цена.Въпреки добрите прогнози трябва да отбележим, че по някои от лозовите масиви има доста поражения от проливните дъждове и градушки, като са налице и измръзнали масиви.
Качеството ни е хубаво, но износът с годините постоянно намалява. Традиционно големият вносител на български вина – Русия – е намалила експорта с 50 % за последните 3- 4 години. Българските експерти обясняват спада с увеличаващия се експорт на вино от Украйна към Балтийските страни. Значителното намаление е заради презпределението на пазара в световен мащаб.
Основните пазари на българските винопроизводители са Русия, Полша, САЩ, Китай и страните от Западна Европа.