С 10% повече или общо 104,6 хил. тона пресни плодове са влезли у нас от други държави от началото на годината до май, сочат предварителни данни на НСИ, а зарзаватът е бил 128,1 хил. тона, с 9,4% повече. Най-много са внесените домати – с 32% увеличение спрямо предходната година, над 15,5% са и внесените лук, моркови, краставици, пиперки, става ясно от оперативна информация на земеделското министерство. Картофите, които попринцип внасяме, за посочения период са с една четвърт по-малко. Съществено увеличение обаче има и в количествата, които сме изнесли – 43,3% или 12,5 хил. тона. Над четвърт повече спрямо миналата година са експортираните плодове. Оказва се обаче, че ръстът при плодовете не е в полза на нашите стопани, а е главно реекспорт на цитруси. От родните плодове увеличение на експорта спрямо петте месеца на 2015 г. има при повечето овошки, най-осезаемо при ябълките (над 13 пъти) и прасковите (9 пъти). В това време изнесените пъпеши, грозде, вишни и череши са по-малко с между 47,5% и 90,8%
Ръстът на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на експорт на сладка царевица – тя е в групата тарифни кодове за пресни зеленчуци, и на по-големия износ на гъби. От основните зеленчуци най-много се е увеличил износът на годишна тикви – над три пъти, следват зелето, пиперът, краставиците и лука – с между 27,2% и 57%. Близо 92% по-малко са изнесените картофи и близо 5% по-малко – доматите.
Границите ни са преминали освен плодове, които попринцип не произвеждаме – цитруси и банани, и ябълки – 3,7% повече за първите 5 месеца на годината. Между 40 и 50% повече са и чуждите ягоди, пъпеши, дини, праскови и кайсии, реализирани у нас. Между 17,6% и 84,7% по-малко са обаче внесените черупкови плодове, вишни, череши и малини.