Окончателно за обвързаната подкрепа: Подпомагат се до 250 животни и до 300 дка

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Окончателния вариант на нотификацията, свързана с обвързаната подкрепа вчера е изпратена в Брюксел. Няколко основни разлики има в прилагането на обвързаната подкрепа досега и в периода от 2017 – 2020 година, съобщи земеделският министър Десислава Танева, която я представи днес. Използват е подходът на икономическият анализ, който предполага справедливо разпределение и определяне на групите животни, плодове и зеленчуци за подкрепа. В резултат на прилагането му категорично отпаднаха няколко вида плодове и зеленчуци изобщо от обвързаната подкрепа, а в животновъдството определена категория ферми, уточни министърът.

Друга новост е въвеждането на моделирана ставка на подкрепа. На практика това означава, че при животните подпомагането до определен брой животни във ферма е с по-висока ставка, а в растениевъдството – до 300 декара. За първи път се въвеждат мерки за подкрепа на планинското животновъдство. Те се отнасят за ферми, разположени на повече от 750 м надморска височина, които имат до 9 животни. Тези производители досега не са подкрепяни по нито една от схемите. Четвърти елемент е въвеждането на изискването за фактури за реализираните количества. Това ще доведе до изсветляване на бизнеса и равнопоставеност на различните производители на пазара. Количеството за реализация не е максималното, но за първи път се въвежда изискване, за да се получат субсидии да има документи за реализация. Ефектът от обвързаната подкрепа е много добър за развитието на животновъдството, овощарство и зеленчукопроизводство, според министър Танева. По всички показатели има ръст спрямо 2015 г. – и като заявени площи, и като брой животни във всяка категория.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА