Пшеницата е ожъната в Силистренско и Разградско

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Жътвата на пшеница завърши в шест от седемте общини в Силистренска област, според справка от Областната земеделска дирекция. Продължават да жънат стопаните от Дуловската община. Досега са ожънати 97.81% от засетите с пшеница в Силистренско 456,9 декара. Средният добив за областта е 557 кг/дка при 543 кг/дка през миналата година. Най-висок е добивът в община Главиница – 620 кг/дка.

На територията на област Разград до момента са ожънати 470 040 дка с пшеница, което е 92% от засятата пшеница. Ечемикът в областта е ожънат на 100%, като е прибрана реколтата от 103 665 дка, а при третикалето жътвата е приключила на 55% от площите или на 250 декара. По време на жътвата в Разградско са възникнали пет пожара, от които един е с материални загуби. Огънят е унищожил част от зърнокомбайн. Общият брой връчени актове за установяване на административни нарушения във връзка с нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност по време на жътвената кампания са 23 броя, съобщават от полицията в Разград.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА