Производители: Цената на дините е добра, но няма количества

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

В момента изкупната цена на дините е добра, но производителите нямат необходимите количества, за да реализират продажба. Килограм от сладкия плод се търгува от 26 ст/кг до 29 ст/кг.  на едро, а на дребно стига 60 ст/кг. Това каза за „Агрозона“ Димитър Христов, производител на дини от Любимец.

Добивът обаче тази година е много нисък заради градушките през пролетта и достига 4 т/дка при средни добиви от 8 т/дка. Димитър Христов отглежда общо 20 дка дини – 10 дка на открито и 10 дка под найлони. Така успява да осигури пазар не само в началото на сезона, а и по-късно.

Заради лошото време тази година се е наложило да пръска между 8 и 10 пъти. Имаме куп разходи, като започнем от арендата, обработката с машини, пръскането, семената и подложките, отглеждането на разсада в оранжерии. Производствените разходи на декар скачат до 300 лв. Работната ръка за товарене на дините в камиони е 15 лв/тон и още толкова за разтоварване.

Арендаторите в областта кандидатстват за европейски субсидии, като твърдят, че не само земята, а и продукцията е тяхна, казва производителят: „Правят го без наше знание и получават пари за аренда и за производство.“, и уточнява: „Нямаме друго какво да правим тук в Любимец. Дините са основното препитание на 80% от хората.“

Преди десетина години с дини у нас са засадени 48 014 декара, а с пъпеши 22 675 дка. През 2015 г.  обаче дини сме отглеждали на 32 120 дка, а площите с пъпеши са се свили 4 пъти до символичните 6 540 декара. Произведени са почти 60 хил. тона дини и малко над 7 хил. тона пъпеши.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА